Over mij

Mijn verhaal

In ons gezin zijn er altijd honden geweest. Ik weet niet beter, ze horen er gewoon bij.
Naast honden zat de liefde voor paarden er ook al vroeg in. Ik had een verzorg pony waar ik heel wat uurtjes spendeerde. Toen ik eenmaal uit huis was, kocht ik mijn eigen paard Dark Wizard. Dat paard is 28 jaar bij mij gebleven en uiteindelijk op 35 jarige leeftijd overleden.

Honden en paarden, ze lopen als een rode draad door mijn leven.

2012 : Dark Wizard & Bandor

Ondanks dat ik een fijne baan had in de accountancy wist ik diep van binnen dat, dat niet mijn droombaan was. Ik wilde iets met dieren maar ja… blijven dromen 😉 .

Iedereen kent wel een persoon die het roer om gooit en daar kunnen allerlei redenen voor zijn.
Dat gebeurde ook bij mij. Reizen door Azië en dierbaren die ziek werden, gaven mij een andere kijk op het leven. Toen in 2003 mijn eerste ‘eigen’ hond Chico, veel te jong overleed, was dat het laatste duwtje wat ik nodig had.

Ik wist dat ik iets wilde met hondengedrag maar de omgeving moest er nog een beetje aan wennen.  Je gaat je toch niet omscholen als je een goede en fijne baan met toekomst perspectief hebt?

In de jaren die volgde ben ik, naast mijn werk, de opleiding gaan doen tot kynologisch gedragstherapeut. Tegelijkertijd kwamen er 2 honden op mijn pad. Een herplaatser Boyo van 9 maanden en pup Bandor. Zij hebben mij heel veel geleerd. Het is ook de tijd geweest waar ik heel veel (ongevraagde) goed bedoelde adviezen over honden kreeg van mensen die ik helemaal niet kende. Nederland kent ongeveer 17 miljoen hondendeskundige 🙁 . Je hebt een hond en iedereen heeft daar iets van te vinden. Het is iets wat mij op de dag van vandaag, nog steeds verbaasd.

In 2007 heb ik mijn diploma kynologisch gedragstherapeut in ontvangst mogen nemen en heb ik het accountantskantoor vaarwel gezegd. Hondenschool Chiboba was een feit.

De naam Chiboba is afkomstig van de namen van mijn eigen honden waar ik, naast de opleiding, enorm veel van heb mogen leren;

Chico *05-2002 + 11-2003
Boyo *02-2003 + 03-2011
Bandor *11-2003 + 03-2015

Het hele verhaal van en over deze, voor mij 3 grote leermeesters is hier te lezen.

“Believe you can and you are halfway there!”            

In de afgelopen 12 jaar zijn er heel veel bijscholingen, cursussen, lezingen e.d. door mij gevolgd. Dat is naar mijn idee ook echt nodig. Gedrag is behoorlijk complex en daarbij veranderen inzichten.
Zoals men ook wel zegt:  hoe meer je weet, hoe meer je erachter komt, dat wat je niet weet!

Met Jouna, mijn Zwitserse Witte Herder dame, ben ik veel  te vinden in de prachtige natuur waar wij wonen.  Met haar speur ik en doe ik aan hersenwerk.  En ook Jouna is voor mij een heel mooi leerboek.

 foto genomen door Heidstra Fotografie

Mijn doel  is om, de door mij vergaarde kennis over hondengedrag, te delen met de ‘gewone’ hondenbezitter.  Zodat deze zijn hond meer gaat begrijpen waarom hij doet, wat hij doet en hoe daar het beste mee om te gaan. Ik geef je graag de handvatten!

Ursela Stokdijk