Rust en regelmaat

Gefeliciteerd je hebt een pup! En wat is het toch leuk om het jonge hondje heel de dag lekker om je heen te hebben maar is dat eigenlijk wel zo leuk?

Een pup heeft minimaal 18 uur slaap per dag nodig! Ja…. je leest het goed!

Ze zijn enorm gebaat bij rust en regelmaat. Alle nieuwe indrukken moeten worden verwerkt en dan bij voorkeur op een plek waar het rustig en vertrouwd is en waar de hond niet wordt gestoord tijdens het rusten/slapen. Bij te weinig slaap is er grote kans op overprikkeling met druk gedrag, veel bijten en of sloopgedrag als gevolg.

Verplichte en op gezette tijden rust, geeft ook daadwerkelijk rust!(voor alle partijen)

Je kunt hiervoor gebruik maken van een bench maar ook een bijkeuken, gang, garage etc. is een goede plek mits het maar rustig is en er niet continu iemand langs loopt.

Voor een pup van 10 weken kan een tijdschema worden gehanteerd van 1 uur uit de bench, waar je met hem speelt, uitlaat etc. daarna gaat hij ongeveer 1,5 uur in de bench. (Wanneer je een bench gaat gebruiken dan leer je deze uiteraard wel rustig en opbouwend aan.) Wanneer de pup na 1,5 uur weer uit de bench komt, ga je direct met hem naar buiten zodat hij ook gelijk leert waar hij zich mag ontlasten.

(ik gebruik hier de bench als voorbeeld, veel honden vinden dit een fijne plek mits het maar rustig is aangeleerd en opgebouwd maar er zijn ook nog steeds honden die de bench niet fijn vinden. Zoek dan naar een alternatief, uiteindelijk gaat het erom dat je hond een plek heeft waar hij zich veilig voelt en waar hij ongestoord alle indrukken kan verwerken).

Geestelijke uitdaging

Honden hebben het nodig om ook geestelijk uitgedaagd te worden, dit maakt ze tevens moe. Ik ben er groot voorstander van, om de dagelijkse portie voer niet klakkeloos in de voerbak te deponeren. Binnen een paar seconden is het weggewerkt, zonder dat de hond er iets voor hoeft te doen.

Op de markt zijn diverse anti‑schrokbakken te koop. Deze voorkomen niet alleen schrokken, maar een hond is ook langer bezig met eten. Een goedkopere variant is een Curver bak o.i.d. te nemen met daarin een aantal plastic potjes en of plastic ballen en daar zijn dagelijkse portie eten in te geven. Het duurt dan meestal een paar minuten, voordat alles opgegeten is. Ideaal bij het voeren van brokken maar ook toepasbaar wanneer je je pup vers vlees voert.

             

Geef je hond de tijd om alles te doorzoeken op kruimels en snippers. Pas wanneer de bak helemaal is uitgelikt (en dat duurt even) haal je hem weg.

Een andere variant is een deurmat; voor 1 euro schaf je al een deurmat aan. Bij het voeren van zowel brokken als vlees kan je deze neerleggen met daaronder bijv. een oud dienblad. Na afloop even afspoelen en weer opruimen.

Brokjes “gewoon” eens in de tuin of in de keuken op de grond verspreiden is ook een variant, de hondenneus is dan enorm aan het werk.

Tip voor de vroege morgen

Geef je pup de helft van zijn eten in een potjes/ballenbak en de andere helft in een kong. Op het moment dat de potjes/ballenbak leeg is gegeten, geef je pas de kong. Zo is je pup extra lang bezig.

Een andere variant bij het voeren van brokken is, om de helft van de brokken in de tuin op de tegels of op het gras uit te strooien.

Tekst: Ursela Stokdijk.    Delen van deze inhoud is toegestaan met duidelijke bronvermelding.